jueves, 3 de enero de 2013

Creative Commons


Vam dedicar una classe de GTIC a tractar el tema dels drets d’autor. Vam parlar sobre allò que pot passar si utilitzes coses que no són teves.

Molta gent està acostumada a cercar per Internet i agafar fotografies, vídeos, música o altres element que no són seus i fer d’ells un ús personal. Ha de quedar clar que es tracta d’una acció No legal.

Jo personalment sempre he utilitzat imatges i vídeos d Internet i no sabia que no es podia fer. El meu propòsit amb aquesta entrada del meu bloc és informar a tothom sobre la il·legalitat d’aquest fet.

Com evitar fer copyrights?

Per evitar aquest fet cal saber que podem fer us d’espais que tenen una llicència Creative commons. Això vol dir que aquests espais donen autorització per utilitzar les seves imatges, cançons, vídeos etc. (Sempre hem de citar l’autor, dir a qui pertany aquell element quan el vulguem utilitzar).

Què és una llicència Creative Commons?

Una llicència Creative Commons és aquella que et dóna permís (sense que desapareguin els drets d’autor, es clar), per fer ús d’imatges o vídeos d’Internet. Es podrà fer ús públic d’aquests elements, les altres persones ho podran utilitzar o compartir.

Existeixen diferents tipus de llicències:
  http://cat.creativecommons.org/llicencia
En aquesta pàgina queda ben explicar els diferents tipus de llicències que existeixen.


La llicència del meu bloc es tracta d’una llicència de Reconeixement – no comercial (by-nc). És a dir, no es pot fer un ús comercial. Està permés la generació d’obres derivades però no es pot utilitzar l’obra general amb un fi comercial. Si alguna persona fa ús d’alguna imatge del meu bloc o algun vídeo haurà d’anar acompanyat amb el meu nom.
 
Voleu fer ús d'algunes pàgines amb llicència Creative Commons?
http://flickr.com (D'aquí podeu agafar imatges).
http://jamendo.com/es/ (En aquesta pàgina web podreu gaudir de tota la música que vulgueu, sense descarregar-la).

A continuació us deixo un vídeo que vam treballar a la classe. Què opineu?
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario