domingo, 30 de diciembre de 2012

Composició del text

A continuació us explicaré les fases que cal seguir per compondre un text.
Per a compondre un text de manera correcta huríem de seguir tres fases; Planificar, redactar i revisar. (En aquestes fases no cal seguir un ordre estricte, podem anar endavant i endarrera quan ho creguem necessari).

Planificació
Aquesta fase consta de:

1) Reflexionar. És important prendre decisions sobre com elaborar el discurs. Ens haurem de fixar en l'objectiu que pretenem, és a dir (informar, convèncer, persuadir, entretenir...). Depenent de l¡objectiu que triem podrem deduir el tipus de text. (Narratiu, descriptiu, explicatiu...).

2) Recollir informació. Per recollir informació podem utilitzar diverses tècniques com pot ser la pluja d'idees, prendre apunts, documentar-se...

3) Selecció i ordenació de la informació. Una vegada tinguem a l'abast tota la informació, cal triar la que s'apropa més al nostre objectiu, als nostres destinataris, al nostre tipus de text...

* En una situació comunicativa haurem de tenir en compte a qui volem escriure (grau de formalitat, gènere destinatari, fórmula de tractament etc), què vull escriure ( objectius), com ho vull escriure (extensió, estructura etc).

Redacció
Aquesta fase consisteix en transformar els plans o les idees que tenim en llenguatge escrit. Cal que el text estigui escrit d'una manera coherent, estructurada, amb uns trets estilístics concrets i tenint en compte les característiques de adequació, estructura, coherència...
En aquesta fase també haurem de pensar en els paràgrafs que volem fer servir per estructurar el nostre text, els signes de puntuació... Ha de ser clar i precís.

Revisió
Aquesta és una fase molt important ja que és l'hora de realitzar qualsevol canvi que faci falta per tal de millorar el text.
Haurem de revisar tant la coherència del text, la cohesió i l'adequació com la correcció, les faltes d'ortografia etc.


Serà molt beneficiós a l'hora d'escriure un bon text seguir aquests passos, així que espero que us hagi servit i us sigui de profit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario