miércoles, 26 de diciembre de 2012

Com parlar bé en públic

La Professora Rosa Soler ens ha recomanat llegir un llibre titulat Com parlar bé en públic dels autors Joana Rubio i Francesc Puigpelat.
A continuació explicaré els punts que he trobat més interessants del llibre:

És un llibre que personalment m'ha agradat molt ja que et dóna les eines bàsiques per poder dur a terme un discurs en públic i amb èxit.
M'ha agradat la forma en la que els autor t'animen dient que es pot aprendre a parlar en públic. Hi ha una petita part innata però la tècnica, que és la part més important es pot aprendre.
El llibre diu que l'orador no ha de procurar no estar nerviós perquè això és impossible, el que cal és aprendre a controlar aquests nervis i el millor remei és la bona preparació del discurs.
Cal ser natural i improvisar, sempre sent fidel al nostre discurs. Actualment moltes conferències  solen ser llegides i aquest fet ens demostren la poca traça de l'orador per parlar en públic. Un bon discurs NO pot ser llegit. Aquest fet el comparo amb les exposicions que realitzem a classe, quan llegim el que hem de dir és perquè no està preparada.
És important interactuar amb el públic i que ens fixem en la seva reacció (si el públic riu, badalla, s'adorm...).
També hem de controlar la veu (volum, velocitat, articulació...). I l'actitud de l'orador s'ha d'adequar a la situació. També és important fer silencis i pauses quan cal.
Hem d'evitar la MALA RETÒRICA, és a dir utilitzar moltes paraules complicades per explicar una cosa molt senzilla. Hem de ser clars, precisos i breus. També cal utilitzar comparacions, explicar anècdotes...
No ens hem d'oblidar del llenguatge corporal i es què els gestos i la posició corporal són eines bàsiques pel discurs. "Amb els gestos, l'orador precisa allò que vol dir amb les paraules".
Utilitzar d'una forma adequada els mitjans audiovisuals també és bàsica per dur a terme un bon discurs oral. Són útils i ens permeten destacar conceptes o visualitzar estadístiques per exemple, però hem de tenir en compte que els protagonistes som els oradors, els mitjans ens ajuden a desenvolupar el discurs.
Hem de preparar de preparar bé el guió! Aquest reunirà el conjunt d'idees que volem transmetre al públic i estaran col·locades en un ordre adient (aquell que seguirem en el discurs oral).

Un fragment del llibre que m'ha agradat molt és el següent: "Hi havien moltes coses que em causaven terror al principi. Però a força de comportar-me com si no tingués por, vaig arribar a poc a poc a no tenir-ne. A quasi totes les persones els passarà el mateix, si s'ho proposen.

Us recomano a tots i a totes a llegir aquest gran llibre que estic segura que us agradarà.



No hay comentarios:

Publicar un comentario